“DULCE PARA LAS ENFERMAS”: CONSIDERACIONES SOBRE EL USO MÉDICO DEL AZÚCAR EN CHILE COLONIAL. EL CASO DE LAS MONJAS DE SANTIAGO (s. XVII-XVIII)

Alejandra Fuentes González*, Isabel Cruz de Amenábar

*Autor correspondiente de este trabajo

Producción científica: Contribución a una revistaArtículorevisión exhaustiva

Resumen

This article aims to contribute to the history of sugar in the Kingdom of Chile, specifically analyzing the medical importance it had for the nuns of Santiago during the colonial era, mainly for its renowned therapeutic properties. Through the crossing between unpublished conventual sources (account books, letters, and confessional writings) and other published sources of the time and considering the theoretical approaches of the cultural history of food, highly influenced by the anthropology of food; The medical use that these women gave to the processed sucrose is demonstrated. Likewise, this phenomenon is explained from an ancient Hispanic-Arab tradition, spread in Chile through cookbooks and medical treatises.

Título traducido de la contribución“SWEET FOR THE SICK”: CONSIDERATIONS ON THE MEDICAL USE OF SUGAR IN COLONIAL CHILE. THE CASE OF THE NUNS OF SANTIAGO (s. XVII-XVIII)
Idioma originalEspañol
Páginas (desde-hasta)63-100
Número de páginas38
PublicaciónHistoria 396
Volumen12
N.º2
EstadoPublicada - 2022

Nota bibliográfica

Publisher Copyright:
© 2022, Historia 396.All Rights Reserved.

Palabras clave

  • Chile
  • medicine
  • nuns
  • sugar

Huella

Profundice en los temas de investigación de '“DULCE PARA LAS ENFERMAS”: CONSIDERACIONES SOBRE EL USO MÉDICO DEL AZÚCAR EN CHILE COLONIAL. EL CASO DE LAS MONJAS DE SANTIAGO (s. XVII-XVIII)'. En conjunto forman una huella única.

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